Op maandag 22 april organiseerde VENI haar eerste Carrièreavond. Het centrale idee van deze activiteit was om (Master)studenten en recent afgestudeerden in contact te brengen met alumni die reeds een aantal jaar aan het werk zijn ter carrièreoriëntatie. In dit nieuwsartikel, een klein verslag.
De avond begon met een drankje en een pizza voor de vitaminen in de ‘Salon’ van Van der Waals. Ook al was de activiteit vooral gericht op studenten aan het eind van hun masteropleiding, werden we ook vergezeld door een aantal VENI-leden, waarvan het leeuwendeel bestond uit promovendi van de faculteit APSE. Toen alle pizza’s waren geconsumeerd en iedereen een stoel had gevonden, kon de avond beginnen. Beginnend met een openingswoord van Sanne Deijkers, vanuit activiteiten. Tekst loopt door onder foto.
De Carrièreavond werd afgetrapt door Stef van Uden, die nu vier jaar werkzaam is als Photonics Design and Quality Engineer bij Bright Photonics. Hij houdt zich bezig met het ontwerp van fotonische chips en de bijbehorende kwaliteitscontrole. Hij ambieerde een carrière in het bedrijfsleven, wat voor een groot deel werd gemotiveerd door een stage bij een bedrijf te doen. Verder benadrukte Stef dat het belangrijk is om een lijst te maken van de eisen en wensen van bedrijven waar je zou willen werken. Eindhoven kenmerkt een rijke bedrijfscultuur in de (high-tech) industrie, dus een overzicht is wenselijk. Zodra je lijst compleet is, is het zaak zoveel mogelijk brieven uit te sturen; wees niet bang voor afwijzing, dat is onderdeel van het sollicitatieproces.
De tweede spreker was Teun Minkels die werkt als medisch fysicus bij het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Tegen het einde van zijn bachelor was Teun niet zeker over zijn plannen voor de master. Hij had veel liefde voor het vak natuurkunde, maar was nog niet overtuigd wat hij ermee zou gaan doen. Zeker was hij echter van zijn keuze om een bestuursfunctie te vervullen bij Van der Waals. Teun is van mening dat je daar sociale vaardigheden opdoet die je juist niet leert tijdens je studie. Na studie-uitstapje, had Teun iets gevonden wat hem intrigeerde: het vak van klinisch fysicus. Het pad ernaartoe echter is niet zo triviaal als simpelweg een opleiding volgen.
Binnen de TU/e is er een specialisatie dat valt onder de track Fluids & Flows, waarin je keuzevakken kan volgen met betrekking tot de medische zijde van natuurkunde. Daarnaast heeft Teun een stage gedaan bij het stralingslab in Boston, VS, en een afstudeerproject bij het Maximá Medisch Centrum. Maar het afronden daarvan maakt je nog geen klinisch fysicus. In heel Nederland zijn er jaarlijkse zeven plekken beschikbaar voor de opleiding tot klinisch fysicus en bij toelating word je gekoppeld aan een ziekenhuis in Nederland. Teun deed zijn het academisch deel van zijn opleiding aan de Radboud Universiteit en de praktische ervaring aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. In deze opleiding kom je in aanraking met de natuurkundige kant van de gezondheidszorg.
Als klinisch fysicus specialiseer je je in een technologie tot medische doeleinden. Denk als radiotherapie, audiologie, MRI-scans, etc. Teun ervaart zijn baan als vliegende keep, waarbij je veel vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid hebt – je bent immers deels aansprakelijk voor het welzijn van patiënten. Het ene moment geef je advies over de inzet van bepaalde apparatuur bij een behandeling, het andere moment sta je in een operatiekamer.
De avond werd afgesloten met een praatje van Karsten Arts. Karsten heeft een dubbele master in Applied Physics en Science and Technology of Nuclear Fusion behaald en voor zijn afstudeeronderzoek gewerkt in de Plasma and Materials Processing groep (PMP). Zoals meerdere jaargenoten stond hij voor een dilemma: wil ik promoveren en carrière maken in de academie, of wil ik de industrie in? “Beide hebben zo hun charmes”, beargumenteerde Karsten. “Onderzoek doen vond ik erg leuk, en heb een goede ervaring overgehouden aan mijn thesis bij PMP; ik had een goede klik met de groep en met name met mijn begeleider. Echter was ik er niet over uit of ik in de wetenschap wilde blijven. Daarentegen biedt de industrie beter carrièremogelijkheden en – laten we eerlijk zijn – ook een beter salaris. Ik heb de opties naast elkaar gelegd en besloten een PhD te doen en daarna weer te vergelijken.”
Karsten is achteraf erg blij met de keuze dat hij een PhD heeft gedaan. “Je krijgt de mogelijkheid je eigen onderzoek op te zetten en te presenteren op internationale conferenties. Daarbij bouw je ook een netwerk op met wetenschappers in vergelijkbare velden. Ook is een integraal onderdeel van promoveren lesgeven en studenten begeleiden bij hun projecten. Maar bovendien: je krijgt de kans iets te doen waar nooit iemand eerder over heeft nagedacht; dat geeft wel een kick.”
Na zijn promotie stond Karsten weer voor de keuze: wetenschap of toch industrie. “Ik heb een goede ervaring overgehouden aan mijn PhD, maar doorgaan in academie vond ik een stap te ver. Er is veel concurrentie en het aantal vacatures voor vaste contracten is zeer beperkt. Daartoe ben ik sinds drie jaar werkzaam als Process Engineer bij een klein bedrijf in Nijmegen waar ik etstechnieken ontwikkel met behulp van plasma’s voor de halfgeleiderindustrie. Een baan die goed past bij de technieken die ik heb geleerd tijdens mijn promotie. Het contrast met academie is wel noemenswaardig. In de industrie is het vooral zaak een product te leveren en niet om kennis te vergaren zoals in de wetenschap. Dat was wel wennen in het begin.”
Achteraf werden de drie sprekers goed ondervraagd door het publiek en heeft VENI veel complimenten ontvangen voor het organiseren van de activiteit. De deelnemers waren vooral van mening dat dit een activiteit was die nog miste in de carrièreoriëntatie. Vooral studenten gaven dit aan.
Foto’s geschoten door Pim Keizer (VENI).