Het nieuwe jaar wordt ingeluid met een nieuwe editie van de N!, nummer 55. Ook deze keer weer een exemplaar met een tal van uiteenlopende artikelen aan de hand van VENI.

Naar aanleiding van het bezoek aan de VENI Faculteitsdag van 20 oktober j.l., was Annemie Tromp-Weijers zo vrij om ons een kijkje te geven in haar jaren als student eind jaren zestig. Ze schrijft over het vroege verenigingsleven, studentenfaciliteiten, en de sfeer zelf. Als eerste vrouwelijk student Technische Natuurkunde, merkte ze dat de TH even moest wennen aan de eerste stroming vrouwen. Wat voor ervaringen heeft ze er aan overgehouden?

Ten tweede presenteren wij Tom Verstijnen die zijn promotieonderzoek doet op het gebied van halfgeleiderkarakterisering. Met geavanceerde microscooptechnieken is hij in staat individuele atomen – en haar golffunctie-eigenschappen – in beeld te krijgen. Gepaard met simulaties krijgen we hopelijk een beter beeld van kwantumprocessen op de nanoschaal. Zit er een nieuwe generatie chips in het vizier?

Ten slotte een blik in de wereld van wetenschapscommunicatie. Kwantumtechnologie is een uitdagend en boeiend vak met steeds meer toepassingen in het dagelijks leven. Althans, dat zeggen de wetenschappers die er onderzoek aan doen. Het zal u dan ook niet verbazen dat kwantum in de oren van leken niet zo’n positieve reputatie heeft. Aletta Meinsma promoveert op dit gebied aan de Universiteit van Leiden. Kan ze het gat overbruggen tussen de wetenschap en populaire media?

Categorie
Tags