Voorgaande wetenschappelijke excursies

2020 - JET

In samenwerking met studievereniging J.D. van der Waals organiseren we van donderadg 26 maart tot en met zondag 29 maart 2020 een wetenschappelijke excursie naar Oxford en Londen. Tijdens deze excursie brengen we een bezoek aan de experimentele fusie reactor Joint European Tokamak (JET) nabij Oxford, de universiteit van Oxford en Londen. Het dagprogramma staat onderaan deze pagina

De excursie is open voor leden van zowel VENI als Van der Waals. Naar aanleiding van de voorgaande interessepeiling hebben we besloten gedeelde slaapzalen te boeken voor VENI deelnemers. Verdere info hierover volgt na de aanmeldingen. Het staat je natuurlijk vrij om zelf andere accommodatie te boeken als dat je voorkeur heeft, geef het dan even aan in het aanmeldformulier. De deelnemersbijdrage zal rond de €350-€400 zijn; het exacte bedrag en de betaalinformatie volgen na het sluiten van de aanmeldingen.

In verband met de situatie omtrent de uitbraak van het SARS-COV-2 virus, kon de geplande excursie helaas geen doorgang vinden.

Dagprogramma

Do 26: Om 17.30u verzamelen we voor Flux, TU/e. We reizen per touringcar naar Duinkerke, vanuit daar maken we de overtocht naar Dover, en we verwachten aan te komen in Oxford rond 02.00u.

Vr 27: We lopen om 08.30u naar het Oxford University Department of Physics voor een rondleiding. Na een lunch aldaar rijden we met de touringcar naar het Culham Centre for Fusion Energy, waar we een uitgebreide rondleiding langs de Joint European Torus (JET) fusiefaciliteit krijgen. Hierna rijden we met de touringcar naar Londen, waar we rond 18.30u verwachten aan te komen. De avond is naar eigen invulling.

Za 28: Om 11.00u brengen we een gezamenlijk bezoek aan het Science Museum, de rest van de dag is naar eigen invulling (TIP: het nabijgelegen gelegen Natural History Museum is een geweldige aanrader).

Zo 29: De ochtend is naar eigen invulling. Om 13.00u beginnen we aan de terugreis per touringcar naar Eindhoven, waar we rond 21.00 verwachten aan te komen.


2018 - VIRGO

Heb je ooit een bezoek willen brengen aan een onderzoeksinstituut met een Nobelprijs op zak? Dit is de kans! Studievereniging "Van der Waals" en alumnivereniging VENI organiseren een excursie naar de zwaartekrachtgolfdetector VIRGO in Italië. Op donderdag 11 januari 2018 zullen we met een groep van 20 natuurkundestudenten en 20 natuurkundealumni vanaf Schiphol naar Florence vliegen. We brengen daar een bezoek aan VIRGO zelf, de universiteit van Florence en er zal natuurlijk ook ruimte zijn voor ontspanning. Op zondag 14 januari zullen we weer terugkeren in Nederland.

VIRGO heeft er samen met zijn Amerikaanse broer LIGO voor gezorgd dat de door Einstein voorgestelde zwaartekrachtgolven daadwerkelijk zijn gemeten. Zwaartekrachtgolven zijn fluctuaties in de ruimtetijd en treden bijvoorbeeld op als twee zwarte gaten samensmelten, maar zelfs dan is het effect uiterst klein. De golven kunnen vervolgens op aarde worden gedetecteerd met behulp van laserinterferometers. In het geval van VIRGO en LIGO hebben de armen een lengte van enkele kilometers. Voor meer informatie over zwaartekrachtgolven, VIRGO en de Nobelprijs van dit jaar, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwaartekrachtgolf, https://nl.wikipedia.org/wiki/Virgo_(zwaartekrachtgolvendetector) en https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2017/press.html.